Pszenica ozima Tonacja C1, opak. 25kg - Pszenica tradycyjnadlaroslin.pl - E-sklep Twoich Roślin

Pszenica tradycyjna


pszenicatradtonacja.jpg Zobacz większe

Pszenica ozima Tonacja C1, opak. 25kg

9273

HR Strzelce

szt.

25

607 256 222
Zapytaj o dostępność

Najniższa cena produktu z dnia

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni:

Więcej informacji



Pszenica ozima TONACJA

Wysokie plony i zimotrwałość

Jedna z najbardziej popularnych pszenic w Polsce



  • Odmiana pszenicy A (jakościowa)

  • Wydajna uprawa, wysokie plony

  • Wysoka odporność na mrozy

  • Możliwy opóźniony termin wysiewu

  • Wysoka zawartość skrobi w ziarnie

  • Czerwone, dobrze wyrównane ziarna

  • Duża tolerancja na wysokie dawki nawozu azotowego


  • Tonacja to pszenica ozima zarejestrowana w Polsce od 2001r. Jest to wydajna odmiana pszenicy potrafiąca wydać plon powyżej 100 dt z ha przy odpowiednim nawożeniu. Na osiągnięcie takiego wyniku wpływa jednak wiele czynników i dobór właściwej odmiany, która w pełni wykorzysta panujące warunki.
    Cechuje ją duża odporność na mrozy oraz odporność na wyleganie. To odmiana odporna na choroby podstawy źdźbła, fuzariozę kłosa, septoriozę liści.
    Pszenica ta jest podatna na mączniaka prawdziwego, dlatego wskazana jest większa ochroną przed wystąpieniem tej choroby.
    Tonacja może być wysiewana w późniejszym terminie - nawet do 30 dni (koniec października/początek listopada) nie wykazując przy tym spadku plonu. Dotyczy to również zmniejszenia odpowiedniej normy siewu z 450 do 350 ziaren na 1 m2.
    Wysokie plony pszenica uzyskuje niezależnie od warunków klimatycznych jakie panują w okresie wegetacji.
    Jest to bardzo elastyczna odmiana pszenicy, która dobrze toleruje intensywne warunki uprawy, jak i umiarkowane warunki glebowe.
    Najlepiej radzi sobie na glebach z obojętnym pH, dość dobrze radzi sobie także na glebach zakwaszonych.
    Wykazuje wysoką plenność na glebach bardzo dobrych i dobrych kompleksów żytnich i pszennych.
    Ziarna pszenicy wykorzystywane są do celów konsumpcyjnych, a duża zawartość skrobi wskazuje na przydatność ziaren do produkcji etanolu.
    Cechy te sprawiają, że jest to jedna z najczęściej uprawianych odmian pszenic ozimych w Polsce. Odmiana ta została nagrodzona Godłem „Teraz Polska" oraz otrzymała Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra.

    Zalecana dawka azotu w czystym składniku to 25 kg, by, by móc uzyskać 1 tonę ziarna.
    Pierwsza dawka azotu powinna być podana na początku wegetacji, wynosząc 30-40 kg N/ha (duże zagęszczenie pszenicy), do 70kg N/ha (rzadka uprawa).
    Porcja ta wpływa na stymulację rośliny do dalszego rozwoju, ogranicza redukcję liczby źdźbeł produktywnych, a także wpływa na dokrzewienie produktywne.
    Druga dawka azotu powinna być podana w okresie strzelania w źdźbło, wynosząc 40-60kg N/ha. Zmniejsza ona redukcję liczby ziaren w kłosie oraz wpływa na strukturę plonu.
    Ostatnia- trzecia dawka azotu zależy od zastosowania uprawy. Zaleca się ją podać gdy pszenica jest przeznaczona na cele piekarnicze.
    Przy uprawie przeznaczonej na cele paszowe (skrobiowe) należy zredukować, bądź całkowicie zrezygnować z podania ostatniej dawki azotu, zwiększając tym samym drugą dawkę N.
    Trzecia dawka azotu wynosząca 50-80 kg N/ha wpływa na zwiększenie zawartości białka, glutenu, MTZ, a także masy hektolitra.

    Opis

    Wymagania gleboweGleby średnie
    KlasaA - Jakościowa
    TypPszenica tradycyjna
    Zimotrwałość5,5
    Plon ziarna A174,4
    MTZ45 g
    Odporność na wyleganie4
    Odporność na porastanie5
    Termin kłoszeniaŚredni
    Termin dojrzewaniaŚredni
    Wysokość108 cm
    Gluten7
    Liczba opadania6
    Białko6
    Norma wysiewu180-200 kg/ha
    Mączniak prawdziwy2
    Rdza brunatna5
    Septorioza liści5
    Septorioza plew5
    Choroby podstawy źdźbła6
    Fuzarioza kłosa5