Pszenica ozima Markiza C1, opak. 50kg - Pszenica tradycyjnadlaroslin.pl - E-sklep Twoich Roślin

Pszenica tradycyjna


pszenicatradmarkiza.jpg Zobacz większe

Pszenica ozima Markiza C1, opak. 50kg

5995

HR Strzelce

szt.

50

607 256 222
Zapytaj o dostępność

Najniższa cena produktu z dnia

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni:

Więcej informacji

Pszenica ozima MARKIZA


Odmiana paszowa, dobra odporność na choroby




  • Odmiana pszenicy C (paszowa)

  • Odporność na mrozy

  • Duża odporność na wyleganie

  • Zalecana uprawa na terenie całego kraju

  • Możliwy późniejszy siew


  • Pszenica ozima Markiza nadaje się do uprawy na terenie całego kraju.
    Cechuje ją stabilny i dobry poziom plenności. Wysiew pszenicy w optymalnym terminie zapewni lepsze zawiązanie pędów kłosonośnych, jednak istnieje możliwość wysiewu w późniejszym terminie. Zaleca się by nasiona były wcześniej zaprawione.
    To odmiana zarejestrowana w Polsce od 2007r.
    Pszenica jest odporna na choroby grzybowe, w szczególności takie jak: mączniak, choroby podstawy źdźbła, czy fuzarioza kłosa. Wysoce odporna jest także na pleśń śniegową.
    Wysoka zawartość białka wskazuje na prawidłową wartość żywieniową pszenicy.
    Odmiana dobrze toleruje stanowiska z obojętnym pH gleby.

    Stosując przedsiewne nawożenie azotowe zaleca się dawkę 30-40 kg N/ha.
    Pierwsza dawka azotu powinna być podana na początku wegetacji, wynosząc 30-40kg N/ha (duże zagęszczenie) do 70 kg N/ha (rzadka uprawa).
    Porcja ta wpływa na stymulację rośliny do dalszego rozwoju, ogranicza redukcję liczby źdźbeł produktywnych, a także wpływa na dokrzewienie produktywne.
    Na wiosnę zaleca się podać azot jak najwcześniej. Przy mocno wymarzniętej plantacji stosować dawkę do 80 kg N/ha.

    Druga dawka azotu powinna być podana w okresie strzelania w źdźbło, wynosząc 40-60 kg N/ha. (Słabsze plantacje- druga dawka podana pod koniec krzewienia).
    Zmniejsza ona redukcję liczby ziaren w kłosie oraz wpływa na strukturę plonu.
    Przy uprawie pszenicy przeznaczonej na paszę wskazane jest ograniczenie lub całkowita rezygnacja z podania trzeciej dawki azotu.

    Długi okres od momentu siewu do zawarcia łanu jest sprzyjający do pojawiania się chwastów. Zwalczając je należy przestrzegać zasad IOR (Instytut Ochrony Roślin).
    Pszenica jest narażona także na choroby. W pierwszym okresie istnieje zagrożenie wystąpienia łamliwości źdźbła. Choroba ta zazwyczaj występuje na gorszych stanowiskach. Gdy pojawią się pierwsze szkody tej choroby, należy ją zwalczyć.
    W fazie kłoszenia pszenica jest narażona na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, septoriozę liści i plew, a także łamliwość źdźbła. Zastosowanie odpowiednich środków chemicznych zwalczających chorobę zależy od skali uszkodzeń.

    Opis

    Wymagania gleboweGleby średnie i słabe
    KlasaC - Paszowa
    TypPszenica tradycyjna
    Zimotrwałość5,0
    Plon ziarna A192,2
    MTZ44,6 g
    Odporność na wyleganie7,9
    Odporność na porastanieŚrednia
    Termin kłoszeniaŚrednio-wczesny
    Termin dojrzewaniaŚrednio-wczesny
    Długość źdźbłaŚrednie
    Wysokość95-99 cm
    Liczba opadania7
    Białko6
    Norma wysiewu180-200 kg/ha
    Mączniak prawdziwy8,0
    Rdza brunatna7,6
    Septorioza liści6,3
    Septorioza plew7,4
    Choroby podstawy źdźbła8,2
    Fuzarioza kłosa8,1
    Pleśń śniegowa8,1