Więcej informacji
Kapusta biała MONALISA F1
Odmiana nie wykazująca tendencji do pękania i podgniwania
Wczesna odmiana kapusty
Odmiana wyjątkowo zdrowotna
Okrągłe główki o bardzo dobrym wyrównaniu
Delikatny, słodki smak
Kapusta przeznaczona na świeży rynek
Odporność na pękanie i podgniwanie
Kapusta biała głowiasta Monalisa F1 to odmiana o bardzo delikatnym, słodkim smaku. Jest to odmiana przeznaczona na świeży rynek oraz mogąca być wykorzystywana w przetwórstwie.
Jest to wczesna odmiana kapusty, której okres wegetacji wynosi 70-75 dni.
Odmiana ta może pozostawać przez długi czas na polu, gdyż główki kapusty Monalisa są odporne na pękanie i podgniwanie.
Główki kapusty są okrągłe, mają ciemnozieloną barwę oraz krótki wewnętrzny głąb.
Waga główek odmiany Monalisa waha się od 1,5 do 2 kg.
Kapustę wyróżnia także odporność na grzyby Fusarium. Choroba ta powoduje żółknięcie oraz opadanie dolnych liści i ściemniałych wiązek przewodzących na przekroju łodygi.
Pierwszymi objawami tej choroby są pojawiające się wodniste plamy otoczone brązową otoczką. Na główkach kapusty pojawia się również biała grzybnia z pomarańczowo-brązowymi skupiskami zarodników.
Jest to choroba, której sprzyjają zwłaszcza suche i ciepłe warunki pogodowe.
Grzyb ten ukryty jest w glebie, bądź resztkach roślinnych.
Pierwsze objawy tej choroby widoczne są pod koniec wegetacji oraz w trakcie dłuższego przechowywania główek.
Wskazana norma siewu kapusty białej wynosi 20 000 - 60 000 nasion/ha.